Nieuw e-zine uit: Lessen uit programma OER

20-04-2023
855 keer bekeken 0 reacties

Verbinden en versnellen zijn de centrale thema’s van dit nieuwe e-zine over de energietransitie. Hoe zorgen we dat Nederland zo snel mogelijk klimaatneutraal wordt?

Met trots delen wij in dit online magazine onze kennis en ervaringen uit het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER).

Samen met het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onderzoekt Rijkswaterstaat in verschillende projecten verspreid over Nederland wat de beste manier is om onze grond meervoudig in te zetten en energie op te wekken langs snelwegen, op baggerdepots en rond sluizencomplexen. 'Met OER willen we substantieel bijdragen aan een energieneutraal Nederland', zegt programmamanager Sten Heijnis'. Hierbij werken we intensief samen met provincies, gemeenten, waterschappen, netbeheerders en omwonenden. Dit doen we in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In het klimaatakkoord staat dat in 2030 zeventig procent van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moet komen. Ruimte is daarbij in Nederland een uitdaging. Het Rijk bezit ruim 4.000 km² grond en meer dan 10.000 km² wateroppervlakte. Deze gronden en wateren worden in het programma OER zorgvuldig voorbereid en beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars voor de realisatie van duurzame energieprojecten. Daarmee ondersteunt het Rijk de energieopgave van de RES-regio's om 35 TWh duurzame energie op te wekken in 2030. 'Het is echt de bedoeling om tempo te maken', zegt Heijnis. 'Vorig jaar liepen er tien projecten, dit jaar 24 en het is de bedoeling om in 2024 te groeien naar meer dan 40 locaties.'

Voor dit e-zine zijn interviews gehouden met experts die meewerken aan OER. Hun verhalen zijn divers. Ze gaan over succesvolle voorverkenningen, waardevolle input vanuit de markt en kansen in de energietransitie. Er zijn hobbels overwonnen en lessen geleerd. Samenwerking en een goede communicatie met de omgeving blijkt iedere keer weer cruciaal.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen